Guantánamo

USA:s armébas Guantánamo Bay Naval Base ligger i Guantánamoviken några mil öster om staden Guantánamo på östra Kuba. Den har varit en viktig bas för USA:s flotta sedan den etablerades under spansk-amerikanska kriget 1898-1902 och kallas allmänt för Gitmo. Där bor och arbetar c:a 10 000 soldater och civila och där finns även ett hundratal av de krigsfångar som USA fångade in under kriget i Afganistan. Fångarna hålls kvar där utan rättegång och utan att få veta vad de anklagas för. Ett beslut som kritiseras hårt av såväl Amnesty International som FN:s kommision för mänskliga rättigheter. I februari 2006 begärde FN:s generalsekreterare Kofi Annan att fånglägret skulle stängas.

 

USA skickar varje år en check till Kuba på 4 085 dollar, som ska motsvara årshyran för basen. Den checken river Fidel Castro sönder varje gång han får den. Den har lösts in en gång, 1959, av misstag. Runt om basen har Kuba ställt upp artilleri i bergen som skulle kunna utplåna basen fullständigt.

 

På en kulle några kilometer från basen har Kuba anordnat en utsiktpunkt med teleskop, där alla som vill, mot en mindre avgift, kan få kika ner på basen och dess aktiviteter. Utsiktspunkten som heter Mirador Malone erbjuder en bra överblick över basens militärbaracker, militära installationer såväl som det civila samhället i miniatyr USA har byggt upp där. Vill man svalka sig med något på utsiktspunkten, så finns där en bar som serverar kall öl.

 

De som har svårt att se med kikare hur USA:s militärbas egentligen ser ut i detalj, kan besöka ett muséum i närheten där en modell av armébasen med alla byggnader står till allmän beskådan.

 

Det brukar råda fotoförbud i närheten av militära baser, men här uppmuntras turisterna att fotografera och filma militärbasen.

Guantanamera

Låten Guantanamera handlar om "Flickan från Guantanamo". Låten skrevs av en kuban, José Fernández Diaz 1929, som inte förstod varför hon avvisade hans frierier.

 

Låten innehåller diktrader från Kubas frihetshjälte José Martí.