Elegant hus i Havannas gamla stadsdel  Habana Vieja Elegant hus i Havannas gamla stadsdel Habana Vieja

Havanna är Karibiens pärla

Tisdag 8 juni – Torsdag 10 juni

 

Men hur är nu Havanna egentligen? Är den värd alla lovord? Mitt första intryck av Havanna var att staden med dess arkitektur var så vacker. Lika vacker som jag hade läst om och sett bilder på. Staden är full av gamla kolonialhus från 1600-1800-talet. Det spanska inflytandet syns överallt. Det är fullt av pelargångar, utsmyckningar, arkader och vackra smidesbalkonger. Många är slitna med flagnande puts och ålderstigen patina. Andra är nyligen restaurerade i ljusa pastellfärger som glimrar i solnedgången.

Men även på de mest slitna husen och under de sotigaste avgaserna, så anar man charmen och det är lätt att föreställa sig hur underbart vackra de har varit en gång i tiden.

 

Ett annat oförglömligt intryck är avsaknaden av reklam. I den mån avsaknad av något kan ge ett starkt intryck. Man ser hur husen egentligen ser ut, när de inte skyms av stora reklamskyltar. Husens utsmyckningar framträder bättre och man får möjlighet att se detaljer på ett annat sätt. Visst finns det en och annan reklamskylt, men inte på samma sätt eller i samma omfattning som i västerlandet.

 

Inne i gamla Havanna, Habana Viejo, saknas ofta gatlampor så det blir ordentligt mörkt när solen går ner. Går man omkring i gränderna kvällar och nätter så ser man inte människorna förrän man är nära inpå dem. Även gatorna i Havanna har sett sina bästa dagar. Stora hål dyker upp helt oväntat när man promenerar eller kör bil. Det gäller att hålla ögonen öppna.

 

I takt med att den kubanska ekonomin förbättras så rustas även husen upp. Unesco har satt upp Havannas innerstad på sin världsarvslista och meningen är att husen ska skyddas från rivning och bevaras som den arkitektoniska kulturskatt de är.