Buena Vista Social Club

Under guldåren på 1950-talet var son-musiken väldigt populär runt om på Kuba. Speciellt i Havanna var det lätt för duktiga musiker att få spelningar på någon av Havannas många klubbscener. Många av banden var även vana att turnera runt om i världen redan på 1930-talet. Revolutionen 1959 satte stopp för det, då son-musiken ansågs borgerlig. Musikerna hade svårt att försörja sig på musiken och hade därför vanliga arbeten med musiken som hobby. Compay Segundo, eller Francisco Repilado som han egentligen heter, var en av de som tvingades ge upp sin karriär som gitarrist och klarinettist i ett professionellt band. För att försörja sig tog han anställning som Torcedores. Han rullade cigarrer i Montecristofabriken i Havanna till sin pensionering. Han sågs alltid med en cigarr i mungipan och berättade stolt att han hade rökt sedan fem års ålder, då han alltid fick tända sin farmors cigarr.

 

När salsan slog igenom på Kuba togs den upp av de professionella, klassiskt skolade musikerna som gav den en atmosfär och tyngd den hade saknat. Samtidigt blev det lättare för musikerna på Kuba att leva på sin musik. När turismen började komma igång i början av 1990-talet var de därför många skickliga musiker som började spela på turisthotellen igen. De fortsatte att spela där de hade tvingats sluta 30 år tidigare.

 

En amerikansk musiker, Ry Cooder, åkte vid den här tiden runt i världen och spelade in musik som var på väg att falla i glömska. Han kom till Havanna 1996 för att spela in son-musiken som hade haft sin guldålder på 1950-talet. De flesta musikerna från den tiden hade slutat spela och var sedan länge pensionärer. Ry Cooder fick ihop ett band bestående av bl a Compay Segundo, Ibrahim Ferrer och Ruben González. De var alla i 80-årsåldern och hade varit med under guldåren på 1950-talet.

Gruppnamnet, Buena Vista Social Club, tog de efter ett legendariskt musikställe i Havanna de alla hade spelat på i sin ungdom. Skivan med samma namn kom ut 1997 och blev en omedelbar succé. Den följdes snart av flera skivor och en film med samma namn, regisserad av Wim Wender.

 

Buena Vista Social Club fick börja turnera runt hela världen och den mest populära låten Chan Chan blev signaturmelodin för gruppen. Den låten skrevs av Compay Segundo 1978. Han var då 70 år gammal. Den har blivit som Kubas andra nationalsång och hörs överallt, hela tiden.

 

Compay Segundo dog 2003, 96 år gammal. Han hade då blivit far till sitt sjätte barn. Samma år dog även Ibrahim Ferrer och Ruben Gonzalez.

 

Ry Cooder hann spela in flera skivor med bandet och dessutom soloskivor med dess medlemmar. Jag rekommenderar starkt dessa skivor att spelas i bakgrunden tillsammans med en god kubansk cigarr och en kopp café cubano, helst Cubitas, när ni läser den här boken.

Chan Chan av Buena Vista Social club

 

Melodin skrevs av gitarristen Compay Segundo 1978. Han var då 70 år gammal.

 

Låten hörs överallt i Havanna.

Den har blivit Kubas mest spelade melodi.

Compay Segundo