Ernest Hemingway på  El Floridita Ernest Hemingway på El Floridita

Hemingway och Havanna

som ett myntablad i en Mojito

 

Efter rundturen med hästdroskan så ville vi gå på Ernest Hemingways bar El Floridita. Vi letade oss tillbaka till den låga, röda enplansbyggnaden och gick in via gaveln under den stora neonskylten. Vi kom rätt in i baren som var ett enda stort rum med en enorm bardisk av svart ek längs ena sidan. Mittemot baren fanns en lång, vit skinnsoffa. Den sträckte sig från ena änden av rummet till den andra. I taket snurrade gammeldags fläktar. Framför sofforna stod små röda lackbord och bakom disken arbetade äldre, distingerade gentlemän som alla utstrålade stolthet och yrkesskicklighet. Raka i ryggen och med vita skjortor med ett rött förkläde, blandade de till Mojito och Daiquiri åt oss och vi satte oss bekvämt ner i den vita, generösa skinnsoffan.

 

Det smakade underbart gott. Det här var livet!

 

Längst till vänster i hörnet av den långa, svepande bardisken står en staty i naturlig storlek av Ernest Hemingway själv. Det är ett porträttlik staty i mässing av hur han såg ut i sin krafts dagar. Det här var en av hans favoritbarer och han var här med om att ta fram en förbättrad version av den klassiska drinken Mojito. Framför honom på bardisken ligger en bok och han poserar nonchalant med högra handen i sidan och vänster armbåge lutad mot bardisken och tittar ut över resten av baren. Vänster fot har han på barpinnen som vrider sig längs med bardisken nära golvet. Så hade han sett ut då han stod här på 1950-talet.

 

Statyn ger ett imponerande intryck när man tänker på att han var 190 cm lång och hade en kraftfull, manlig utstrålning. Bredvid honom i hörnet finns flera fotografier av honom själv i olika situationer. Bl a ett kort taget 1960, där han samtalar med en ung Fidel Castro. Hemingway delade ut förstapriset till honom efter att han hade vunnit Hemingways egen fisketävling. De hade fiskat Marlin.

 

Från den fisketävlingen finns det även ett annat kort med Che Guevara och Hemingway där de fiskar Marlin. Taget av Alberto Korda, revolutionens egen fotograf. Han som tog det berömda fotografiet på Che Guevara, som har blivit en symbol för Kuba och revolutionen.

 

Castro försökte övertala Hemingway att stanna kvar på Kuba efter revolutionen, men förgäves. Det hjälpte inte att Castro bedyrade att Hemingways roman Klockan klämtar för dig, hade varit en stor inspiration för honom som revolutionär. Han hade bestämt sig för att lämna landet.

Andra kort inne i baren, visar Hemingway när han poserar med sina olika jakttroféer. Allt från Marlinfiske till buffeljakt.

 

När vi kommer in på baren är vi helt ensamma och sitter och njuter av drinkarna och stillheten. Men vi hade inte suttit mer än några minuter förrän det kommer in en mängd turister och ett musikband som ställer sig i dörröppningen och börjar spela salsa. Plötsligt blir det fullsatt. Baren förvandlas från lugn och stillsam till trång och hetsig. Musiken bestående av akustisk gitarr, tvärflöjt, gammeldags ståbas och små, traditionella rytminstrument och trummor skapade ett sväng som var lätt att gunga med i.